Caffein Junkies, Inc.

Világ kávéfüggői egyesüljetek!

Elkészítési módok

A török kávé

Török kávé

Ez a legrégebbi kávékészítési módszer: a pörkölt kávét többször átdarálják, amíg az megfelelő finomságú nem lesz, majd egy hosszú nyelű sárgaréz edényben egy kis cukorral együtt elkezdik főzni. Egy csésze vízhez egy teáskanálnyi őrölt kávét használnak. Még mielőtt a kávé felforrna, leveszik a tűzről és rögtön csészékbe öntik. A fogyasztás előtt várni kell egészen addig, amíg a zacc leülepedik az ital aljára.

Kotyogós kávé

Kotyogós kávé

Kevés olyan ember létezik, akinek nem jut eszébe egy íz, illat vagy sztori a kotyogós kávéfőzővel kapcsolatban! Hazánkban mind a mai napig talán ez a legelterjedtebb kávéfőzési mód: a víz alulra kerül, e fölé rakjuk a kávét, majd mikor a forró víz átpréselődik a kávérétegen, a kávéfőző legfelső részéből tudjuk kiönteni a kész kávét. Nem ördögtől való kotyogós kávéfőzőt használni, de érdemes beruházni modernebb darabra, és vigyázni, hogy ne égessük meg a kávét, mert az nemcsak az aromáját rontja, de egészségünknek sem tesz túl jót.

A filteres kávéfőzés

Filteres kávé

A filteres kávéfőzők esetében a filterbe tett őrölt kávéra kell önteni a forró vizet (vagy automata gép esetében a víztartályba kell tölteni a vizet), és hagyni, míg a folyadék lecsöpög. Az eredmény nem fogja megközelíteni azt az érzést és kávéerősséget, amit egy kávégéppel érhetünk el, hiszen ezzel a módszerrel egyáltalán nem képződik nyomás, pedig emiatt kerülnek kávénkba a jellegzetes aroma- és ízanyagok.

Presszókávé

Presszókávé

A presszókávé (eszpresszó) ismérvei: a víz hőmérsékletének 88-92°C között kell lennie, ezt a vizet legalább 9 atmoszféra nyomással kell átpréselnie a gépnek, összesen 6-7 gramm összetömörített darált kávéból, szigorúan 20-30 másodperc alatt. Ezt betartva 20-30 cl kávét kapunk, melynek tetején – ha megfelelő minőségű kávéval dolgoztunk és minden paramétert betartottunk – 2-4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű habnak (crema) kell keletkeznie. Ristrettonak akkor nevezzük a presszókávét, ha a darált szemeket még jobban összetömörítjük, és a kapott italunk mindössze 15-20 cl.

Instant kávé

Instant kávé

A kotyogós mellett a másik legelterjedtebb kávékészítési módszer, ha instant kávét vásárolunk, és csak felöntjük forró vízzel, majd kedvünk szerint ízesítjük a kapott italt. De tudjuk-e pontosan, hogyan lesz a kávébabból instant változat? Először is a kávészemekből pörkölés után gőz és meleg víz segítségével kivonják az oldható anyagokat, míg a kávé ízesítőanyagait még a vízgőzös kezelés előtt kivonják és félreteszik. Az oldatot tömörítik és fagyasztva szárítják. A fagyott oldatból a vizet egy nagy vákuum alatt eltávolítják, így marad vissza a szilárd kávékivonat. Mielőtt a kávét – oxigénmentes környezetben, nitrogén vagy szén-dioxid alatt – becsomagolnák, a korábban kivont ízesítőanyagokat újra a kávéhoz adják. Az így készített kávé minősége nem éri el a valódi, főzött kávéét.