Caffein Junkies, Inc.

Világ kávéfüggői egyesüljetek!

A mienk Budapest leghipszterebb kávézóhálózata.

5 ok, amiért divat a koffeinfüggőség

Ha Te sem tudnád elképzelni kávé nélkül az életed, akkor most íme öt ok, amivel megnyugtathatod magad, hogy kávézni igenis jó, sőt mi több, divatos dolog!

Semmi sem mutat olyan jól egy Instagram képen, mint egy csésze kávé, egy csinos kistáska és egy stílusos szett apró részletei. Minden divatimádónak kötelező legalább hetente egy ilyen képet ellőni, arról nem is beszélve, hogy egy igazán stílusos nap elképzelhetetlen egy teraszos kávézás nélkül, ahol akár az üzletfelekkel, akár a barátnőiddel együtt élvezheted a kávé adta örömöket.

Bizony nem is hinnék sokan, hogy mennyi mindent elmond az, hogy milyen kávét iszunk, pedig még az öltözködési stílusunkra is lehet belőle következtetni. Az espreso a minimalisták, a habos latte a sikkesen lazák kedvence, Te milyen kávét szoktál inni?

Ha éppen szigorú diétán van az ember lánya, bizony mindent odaadna egy kis nasiért, amin elidőzhet öt-tíz percig. A kávé ebből a szempontból is tökéletes választás, hiszen elveszi az étvágyat és ízesítéstől függően kielégíti az édes ízek utáni vágyat is.

Ha épp nem nincs kedved kimozdulni vagy kicsit komor a hangulatod, csapj otthon egy egyszemélyes kávépartit! Nem is hinnéd milyen jól össze lehet gyűjteni a gondolataid egy bögre capuchino felett, miközben a selymes és meleg kávé feltölt energiával.

Manapság már senkinek snincs ideje egy hosszú ebédre, de egy rövid kávézgatásra mindig kapható az ember, hiszen egyrészt gyors, másrészt energiával tölt fel. Ezek a lopott kávészünetek pedig tökéletes alkalmat adnak arra, hogy új kapcsolatokat építs ki!


A hipszterek tényleg túltolták a legújabb kávétrenddel

A hipszterek legújabban tonikkal felütött kávét hörpölnek a farm-to-table chialisztes bégel mellé.

Ahány nap, annyi hipszter kávétrend, hiába nem kérte senki, hogy mindenféle cuccot pakoljanak a kávénkba. Nemrégiben Instagramon már fel is ütötte fejét a legújabb dili, az eszpresszó-tonik, azaz a gin-tonik mintájára elkészített, tonikkal felöntött kávé.

Tonic Coffee

Igaz, hogy a keserű ital már eleve sokakat megoszt, de máris olyan trendszetter helyeken isszák a tonikos kávét, mint Tokió, Melbourne vagy a hipszterfőváros Berlin. A rajongók az egekbe magasztalják az ízélményt, de aki kóstolta már külön mindkét italt, azért minimum nem lehet 100%-ig meggyőződve a kombináció bombasikeréről.

Ti megkóstolnátok?


Hipszter-e vagy? Akkor csepegtess kávét

A csepegtetett kávé elkészítése kissé nehézkes (annak ellenére, hogy ennél egyszerűbben nem juttathatunk vizet kávéra), ám sokan esküsznek arra, hogy sokkal finomabb, mint bármelyik instant vagy kotyogósban főzött élénkítő ital.

Drip Coffee

Ezt a viszonylagos bonyolultságot elégelte meg a Caffé Borsa, akik piacra dobták a saját kávékollekciójukat, amelynek fő erőssége a ravasz csomagolás. A rendkívül okosan megoldott zacskónak ugyanis fülei vannak, amelyek segítségével a kávét tartalmazó tasakot felakaszthatjuk a pohár, vagy kancsó szélére, majd abba forró vizet öntve indulhat is a csepegtetés. Jelenleg négy ízben (Costa Rica, Guatemala, Colombia, Sumatra) kapható, és működését az alábbi videón demonstrálja a gyártó.


A kávézás jótékony hatásai


1. Jótékonyan hat a májra

Az Alimentary Pharmacology and Therapeutics című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány kilenc különböző kutatás eredményeit fésülte át. Az átfogó elemzésből azt állapította meg, hogy napi egy csésze kávé 22 százalékkal csökkenti a cirrózis, vagy köznapi nevén májzsugorodás kockázatát.

A cirrózis a máj sejtjeinek nagyfokú károsodását jelenti, amely kötőszövet-felszaporodással jár a máj állományában. Súlyos, előrehaladó betegség, amely hosszas fennállás után a májműködés elégtelenné válása mellett számtalan egyéb szövődmény útján is végül halálhoz vezethet. Az esetek körülbelül felét idült alkoholizmus okozza.

A kávéadag növelésével az egészségvédő hatás fokozható. Napi két csésze kávé 43 százalékkal, három csésze kávé már 57 százalékkal, négy csésze fekete nedű pedig 65 százalékkal csökkenti a cirrózis kialakulásának esélyét.

2. Védi a szívet

A BMJ orvosi szakfolyóirat 200 korábbi kutatás eredményeit tanulmányozta át, és azt találta, hogy napi 3-4 csésze kávé 19 százalékkal mérsékli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

3. Véd a 2-es típusú cukorbetegség ellen

A JAMA Internal Medicine szerint minden egyes csésze kávé elfogyasztásával 7 százalékkal mérsékeljük annak esélyét, hogy 2-es típusú diabétesz alakuljon ki.

4. Véd a ráktól

A BMJ-ben megjelent kutatás szerint a napi három csésze kávénál többet fogyasztók esetében 18 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy valamilyen rákos megbetegedés alakuljon ki.

Egy másik, a European Journal of Cancer Prevention folyóiratban publikált tanulmány azt találta, hogy már napi egy csésze kávé 15 százalékkal mérsékli a májrák, 8 százalékkal pedig az endometriális vagy ismertebb néven méhbelhártya rák jelentkezésének esélyét.

Néhány adat azt mutatja, hogy a kávéimádóknál ritkábban diagnosztizálnak szájüregi rákokat és előrehaladott prosztatarákot.

5. Csökkenti az Alzheimer és a demencia kialakulásának esélyét

A kávébevitel és az agyi egészség közötti kapcsolatokat vizsgáló tanulmányok (Journal of Alzheimer's Disease, European Journal of Neurology) meta-analízise azt mutatta, hogy a rendszeres kávéivóknál körülbelül 16 százalékkal kisebb eséllyel jelent meg az Alzheimer-kór, a demencia vagy valamely szellemi leépüléssel járó agyi megbetegedés.

6. Kevesebben lesznek öngyilkosok tőle

A JAMA Internal Medicine orvosi folyóirat kutatása 50 ezer nőt vizsgált, és azt találta, hogy már heti egy csésze kávé 15 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. A napi két-három csésze kávét megivóknál ez az érték elérte a 20 százalékot is.

The World Journal of Biological Psychiatry kutatása során 100 ezer férfit és nőt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy az alkalmi kávéfogyasztók esetében 45 százalékkal, kávéimádóknál 53 százalékkal kisebb a kockázata annak, hogy öngyilkosságot kövessenek el.

7. Elriasztja a "kaszást"

Egy kutatócsoport nagy, átfogó tanulmány keretében 500 ezer európai embert vizsgált 16 évig. Ez alatt az idő alatt a három vagy több csésze kávét ivó férfiak 12 százalékkal, a nők 7 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el. Egy másik, amerikai kutatás ugyancsak megerősítette ezeket az eredményeket. Emellett a kávéivók kevésbé panaszkodtak szív- és érrendszeri, valamint emésztési problémákra, és a májuk is egészségesebb volt.